Bodegas Hermanos Peciña – jeden z posledních tradicionalistů oblasti Rioja.

Historie

Bodegas Hermanos Peciña založil v roce 1992 Pedro Peciña Crespo, spolu se svými třemi dětmi, z malého výrobního vinařství v San Vicente de la Sonsierra. V roce 1997 byl slavnostně otevřen nový podnik, který již začal vyrábět vína Crianza, Reserva a Gran Reserva.

Zkušenosti, které v minulosti Pedro nabyl při zpracování hroznů a výrobě vína, mu umožnily realizovat projekt, který pod jeho dozorem řídí jeho děti a zeť.

Vinařství má 50 hektarů vlastních vinic, výrobní kapacitu na zpracování 1.000.000 kg hroznů a 4500 barikových dubových sudů umístněných ve třech podzemních. Pak jsou zde další dvě podzemní místnosti, určené pro lahvové zrání vín s kapacitou 500 000 lahví. Od svého založení se investice do nových projektů každým rokem zvyšují.

✧ 1992 Založení a otevření maloprodukčního vinařství
✧ 1997 Slavnostní otevření nového vinařství
✧ 1999 Otevření prodejny a bezplatné komentované prohlídky vinařství
✧ 2000 Otevření jídelny s kapacitou pro 30 hostů
✧ 2003 Výstavba nové sudovny s kapacitou 1000 sudů
✧ 2005 Premiéra nového systému pro příjem a selekci a hroznů, který je vlastním vynálezem vinařství a unikátní svého druhu ve Španělsku
✧ 2006 Výstavba nových objektů pro zemědělské skladování a ubytovacích kapacit připojených k hlavní budově, kde jsou ubytováni pracovníci
✧ 2007 Rozšíření exteriéru hlavní budovy, zahrad, parkoviště a rekreační zóny
✧ 2011 Výstavba archívu pro skladování vín starých ročníků se sklepem s kapacitou 1000 sudů a otevření návštěvní místnosti pro přátele a partnery „Amigos de Peciña“

Krátce o oblasti

Bodegas Hnos. Peciña se nachází v srdci Rioja Alta, konkrétně v Sonsierra Riojana. Zde tradice výroby vína sahá několik staletí zpět, o čemž svědčí četné jeskynní lisy na víno vytesané do kamene ve skalách, nacházejících se v blízkosti vinic.

Je to privilegovaná oblast pro pěstování hroznů, uhnízděná mezi vrcholky Sierra Cantabria a břehy řeky Ebro, kde koexistuje atlantické a středomořské podnebí. Toto umožňuje rozvoj vlastního mikroklimatu, který dává vzniknout jedinečným a bezkonkurenčním hroznům.

Podloží tvoří vápenité jíly, které jsou charakteristické pro tuto oblast. Umožňují získat vysoký glycerinový extrakt, který je velmi důležitý pro výrobu místních vín, protože poskytuje měkkost a plnost v ústech. Dále je to pak malé množství draslíku pro získání správné kyselinky.

Mikroklima zdejší zeměpisné polohy, která zahrnuje pouze asi 40 km čtverečních, poskytuje vínům stěžejní vlastnosti. Severní vítr zabraňuje škůdcům a hnilobě, průměrná denní doba světla je 2800 h/rok a srážky jsou perfektní s 500 kubickými metry za rok. Tímto způsobem je rostlina nucena trpět vodním stresem, což má za následek menší zrna hroznů s vyšší koncentrací barviva a cukrů.

Nadmořská výška vinic vinařství se pohybuje od 475 do 600 metrů, což umožňuje provádět střídavou a rovnoměrnou sklizeň a získat výhody, které dávají vinice ve vyšších a nižších nadmořských výškách. Od okamžiku, kdy se nasbírá první trs na vinici umístěné na nejnižší úrovni do posledního na nejvyšší úrovni uplyne 25 dní, což je doba trvání celé sklizně.

Vinice

Bodegas Hnos. Peciña má 50 hektarů vlastních vinic v San Vicente de la Sonsierra a okolních oblastech. Dominuje v nich odrůda Tempranillo, avšak v některých vinicích je vysazena červená odrůda Garnacha a bílá odrůda Viura. Dále ve starších vinicích najdeme jako meziplodiny keře odrůd Garnacha a Graciano.

Nacházejí se na severovýchodní straně řeky Ebro, vedle hranice Rioja Alavesa. To je v podhůří Sierra Cantabria v průměrné nadmořské výšce 500 metrů. Leží na různých typech půd a expozic. Jsou rozmístěny na několika pozemcích méně než 10 km od vinařství, což umožňuje rychle dovézt sklizené hrozny do vinařství a vyhnout se oxidaci a možnému předčasnému kvašení.

Vinice jsou obhospodařovány přirozeně a udržitelně. Sklizeň se provádí ručně a před zahájením fermentace s autochtonními kvasinkami se hrozny odstopkují.

Finca Iscorta – nejstarší vinice, stará přibližně 50 let, se skládá z 9 ha odrůd Tempranillo, 1 ha hroznů Garnacha a 1 ha bílých hroznů Viura. Kondukční systém je Gobelet s velmi nízkými výnosy, což umožňuje získat hrozny s velkou intenzitou barvy a koncentrací cukru. Leží v nadmořské výšce 500 metrů s orientací na sever, pozemek má mírný sklon kde je zajištěno dokonalé proudění větrů.

Salinillas – vinice vedená na drátěnce, nacházející se pod úpatím hory Toloño ve výšce 600 metrů. Skládá se z 5 ha pozemku odrůdy Tempranillo a dalších 2 ha odrůdy Viura. Je to nejzápadnější vinice celé oblasti Rioja. Orientace je severojižní, produkuje hrozny s vysokou kyselostí zajišťující čerstvost vín.

El Codo – jedna z nejpozoruhodnějších vinic, jak svým vzhledem, tak kvalitou svých plodů. Přibližně 40 let stará, zahrnuje 9 ha Tempranilla umístěného na svahu se spádem téměř 100 metrů, od 485 do 575 metrů nadmořské výšky. V horní části se nachází asi 3000 keřů bílé odrůdy Viura.

Vinice má severozápadně-jihovýchodní orientaci a velmi kamenitý terén, který umožňuje vodě lehce odtékat a následně ukládat do hloubky. Má vysokou sluneční expozici. Tyto podmínky způsobují, že hrozny trpí vodním stresem, protože kořeny musí při hledání vody sahat hluboko. S velmi nízkými výnosy umožňuje tvrdá práce získávat neobyčejně kvalitní hrozny.

La Liende – 2 hektary Tempranilla vysazené na počátku 90. let, 525 metrů nad mořem. Půda vinice leží v záplavovém údolí s velkým odvodněním a nutí révu hledat vodu hlouběji, díky čemuž je vystavena neustálému vodnímu stresu.

La Veguilla – Tato nejmladší vinice zahrnuje 4 hektary Tempranilla. Nachází se na mírném svahu na břehu řeky Ebro v nadmořské výšce 475 metrů, na terénu říční nivy s orientací sever-jih. Získané hrozny jsou základem vína Joven, jehož charakteristikou je nižší koncentrace cukru, vysoká kyselost a svěží a květinové aroma.

La Peña – Nachází se ve výšce 525 metrů nad mořem na vápenitém terénu a byla vysazena v roce 1996. Skládá se ze 4 hektarů Tempranilla. Mírný sklon a východo-západní orientace umožňuje maximálně využít hodiny slunečního svitu.

La Tejera – Tvoří ji 2 hektary odrůdy Garnacha Tinta, vysazené na počátku 90. let ve výšce téměř 600 metrů nad mořem. Za pomocí těchto hroznů se blendují vína, velmi charakteristická pro klasický styl vín oblasti Rioja.

Llano – Tato vinice Tempranilla o rozloze 7 ha je tvořena 3 parcelami s průměrným stářím 40 let, osázenými na drátech s orientací severovýchod-jihozápad. Je to náhorní plošina nad řekou Ebro v nadmořské výšce 500 m, s velmi chudou vápenato jílovitou půdou. Získávají se zde malé, koncentrované hrozny vysoké kvality s nízkými výnosy, velmi vhodné pro výrobu vín ke zrání.

Valesca – Vinice se skládá ze dvou pozemků Tempranillo, jeden o rozloze 1 ha a stáří asi 35 let a druhý o velikosti 3 ha a stáří 20 let. Nachází se pár metrů od bodegy, v centru malého údolí na úpatí hory Toloño, v nadmořské výšce 550 metrů. Je vysazena na drátěnce, na vápenato jílovité půdě s orientací sever-jih. Dobré větrné podmínky umožňují dostatečné provzdušnění keřů. Získávají se zde hrozny s vysokou kyselostí, které poskytnou svěžest a vyšší úroveň tříslovin v kupážích vín.

Vinobraní

Sklizeň začíná přibližně začátkem října a je selektivní v závislosti na konkrétní vinici. Pečlivě se vybírají a rozdělují hrozny podle kvality pro různé druhy vín, které se budou vyrábět.

Sklizeň probíhá ručně v 15 kg bedýnkách tak, aby se zabránilo jakémukoli typu porušení bobulek, a zabránilo se tak oxidaci a nežádoucí předčasné fermentaci.

Hrozny dorazí do vinařství během krátké doby, protože všechny vinice jsou ve velmi blízké vzdálenosti (méně než 15 kilometrů). Bedny jsou vysypány jedna po druhé, 4 pracovníci vybírají ty nejlepší hrozny na vibračním selekčním stole, který je vybaven mřížkou, která umožňuje odstranit odtržené bobulky. Hrozny, které nesplňují požadovanou kvalitu, jsou eliminovány již na stole samotném.

Jakmile se kvalitní hrozen dostane na konec stolu, malý odstopkovač odstraní všechny stopky, které vínu dodají jen hořké vůně a chutě. Díky exkluzivnímu gravitačnímu plnicímu systému s „kaskádovými nádržemi“, navrženým samotným vinařstvím, se bobulky hroznů dostávají do nádrží celé, bez porušení nebo uvolňování moštu a tím se opět zamezuje zbytečné oxidaci. Tímto procesem se dosahuje karbonická macerace z odstopkovaných hroznů, která kombinuje výhody kvašení odstopkovaných hroznů a karbonické macerace, při které fermentace probíhá uvnitř samotných bobulek.

Vinifikace

Hrozny zůstanou v depozitu po dobu 3 dnů při teplotě mezi 10º a 12ºC, kde proběhne macerace za studena. Dále jsou drženy v inertní atmosféře kysličníku uhličitého tak, aby byla získána maximální kvalita, co se barvy a primárního aroma týká.

Dále spontánně začíná alkoholové kvašení, které je spuštěno vlastními kvasinkami hroznu, vždy bez přidání komerčních kvasinek. To umocňuje otisk jedinečnosti oblasti a jejího terroir, respektuje charakteristiku ročníku a ukazuje osobitost těchto vín.

Fermentací kvasinky přeměňují cukr v moštu na alkohol, což je proces řízený chladicím systémem, který udržuje teplotu na 26ºC po dobu přibližně 15 dnů. Následuje macerace po dobu dalších 7 dnů, tak aby se dosáhlo větší barevné extrakce a vínům byla dodána větší struktura a objem v ústech.

Poté vína procházejí přibližně 2 měsíce druhou fermentace, tzv. jablečno-mléčná fermentace, kdy se kyselina jablečná přemění na kyselinu mléčnou, která je mnohem jemnější a příjemnější na patře. Udržení adekvátních teplotních podmínek pak umožňuje zachovat strukturu a barvu vína. Nakonec se provede stáčení dekantací ve stejné nádrži, aby se získala větší čistota vína.

Zrání v sudu a tradiční klarifikace “ trasiega”

Zrání v sudech – fáze zrání je zásadní fází pro dosažení identity a kvality vína. K tomu má Bodegas Hermanos Peciña 3 sklepy se 4 500 středně vypálenými barikovými sudy z amerického dubu.

Vína z Bodegas Hnos. Peciña se vyznačují dlouhým zráním, a to jak v sudech, tak v lahvích, díky kterému značně překračuje minimální požadavky požadované regulační radou oblasti Rioja. A aby vína nechutnala přehnaně dřevitě, v řadě „Señorio de P. Peciña“ se používají vždy sudy, které byly předtím použity. Tato metodika spolu s přísnou kontrolou prostřednictvím průběžných degustací umožní vínům, aby byla kulatá, sametová, jemná v ústech a s dlouhou dochutí.

Po dokončení procesu zrání v sudu se víno stáčí do lahví, ve kterých zůstane minimálně rok a půl ve sklepě vinařství, než se dostane na trh. Všechny agresivní nuance, se kterými víno opustí sud, se zjemní. Vznikne tak zakulacený produkt, u kterého se očekává další zlepšení v průběhu času, samozřejmě pokud je uchováván v optimálních podmínkách vlhkosti, teploty a tmy.

Trasiega-klarifikace díky gravitaci – Jednou z hlavních charakteristik, které odlišují výrobu těchto vín, je stáčení-čištění kalů a sedimentů tradiční gravitační metodou “trasiega”, což je systém, který se v současné době už běžně nepoužívá a provádí jej pouze několik vinařství v Rioja.

Ruční systém stohování barikových sudů v 5 úrovních umožňuje klarifikaci pomocí tradičního gravitačního a dekantačního systému tak, aby se víno vyčistilo přirozeně, bez nutnosti filtrování nebo čiření, které by poškodilo kvalitu výsledného produktu.

Malý otvor o výšce 5 cm ve spodní části sudu, zvaný „falze“, umožňuje vypustit veškeré čisté víno a ponechat na dně, pod oněmi 5 cm, veškerý sediment nebo přírodní usazeniny, které víno má. To znamená, že touto dekantací, bez třepání nebo pumpování získáme čisté víno aniž bychom jej poškodili, protože všechny zbytečné pohyby výrobku pouze škodí.

Tento proces je nákladný a zabere více času než mechanizovaný systém, ale filozofií výroby těchto tradičních vín je, že pro hledaný výsledek je potřeba udělat maximum, aby bylo získáno zcela přírodní víno, které vyjadřuje terroir Sonsierry.

Vína vinařství BODEGAS HERMANOS PECIÑA

Řada SEÑORIO DE P. PECIÑA
✧ BLANCO COSECHA
✧ TINTO COSECHA (JOVEN)
✧ TINTO CRIANZA
✧ TINTO RESERVA
✧ TINTO GRAN RESERVA

Řada CHOBEO DE PECIÑA
✧ BLANCO FERMENTADO EN BARRICA
✧ TINTO CHOBEO DE PECIÑA
✧ GRAN CHOBEO DE PECIÑA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top