Výlet do Tokaje – návštěva překrásného maďarského vinařského regionu

Výlet do maďarské vinařské oblasti Tokaj jsem začal plánovat už v době, kdy jsem začal pracovat s víny. Byla do doba, kdy jsem toužil poznat všechny významné vinařské oblasti, navštívit v nich zajímavá vinařství a ochutnat jejich vína.Pokud se budeme bavit o slavných světových vinařských oblastech, tak musíme zmínit i Tokaj. Bylo tedy jen otázkou času, kdy k návštěvě tohoto vinařského místa dojde. Ale trvalo to dlouho. Až letos, při návštěvě jižního Slovenska, došlo k rychlému rozhodnutí se do Tokaje podívat. Ráno jsme si na bookingu zarezervovali ubytování v městečku Mád a za pár hodin jsme si už na místě ve stejnojmenné restauraci vychutnávali první sklenici vychlazeného Furmintu.

Pokud přijíždíte do Tokaje po dálnici od Budapešti, vidíte dlouhé roviny a v dálce kopce. Ještě 30 km před Tokajem byste neřekli, že se blížíte do vinařské oblasti. To vám dojde až téměř na místě, kdy se vám otevřou překrásné výhledy na kopečky s vinicemi.

Nejprve jsme se rozhodli prozkoumat městečko Mád, kde jsme byli ubytovaní a teprve další den jsme se vydali do města Tokaj – hlavního města oblasti, podle něhož je tento vinařský region pojmenován. Během našeho několikadenního pobytu jsme navštívili několik vinařství, ochutnali velkou řadu vín.Také jsme se oddávali místní gastronomii, která nás nadchla.

Většina lidí, se kterými se setkávám, žije v přesvědčení že název Tokaj je symbolem sladkých botritických vín. Stejně tak si myslí, že v této vinařské oblasti se vyrábí pouze vína s vysokým obsahem cukru. Je faktem, že bohatá strukturovaná botrytická vína tuto oblast proslavila, ovšem ta dnes tvoří pouze část toho, co se dnes v Tokaji skutečně vyrábí. Téměř všichni vinaři v této oblasti významně produkují suchá vína proto, aby získali prostředky pro tvorbu slavných Aszú, popřípadě tokajské esence.

Bylo by chybou si myslet, že tato suchá vína, vyráběná především z odrůd Furmint, Lipovina a Muškát jsou méně zajímavá, naopak. Při každém doušku mě fascinoval vulkanický podtext, krásná struktura odrůdy a u starších ročníků mě překvapil potenciál ke zrání v lahvi. Neméně zajímavé je srovnání vín z konkrétních vinic, jejichž názvy pramení z historie oblasti. Ve většině je krásně vidět, jak má každá z těchto vinic odlišný půdní profil.

Můžete zde objevit tradiční vinaře, ale také spoustu moderních sebevědomých projektů. Vyjímkou nejsou zahraniční investice do některých z nich. Jedním z posledních významných mezníků historie oblasti, byla doba po skončení totality v Maďarsku, která měla mimochodem na svědomí totální devastaci vinic a degradaci kvalitní výroby. V té době začali maďarští vinaři znovu obnovovat pěstování vinné révy na slavných vinicích, které si v té době mohli velmi levně nakoupit. To bylo ale také umožněno zahraničním investorům, kteří si byli velmi dobře vědomi vysoké kvality vulkanických půd, na nichž se tokajská oblast nachází.

Navštívená vinařství

Holdvölgy, Mád

Kardos, Mád

Zoltán Deméter, Tokaj

Szepsy, Mád

Navštívené restaurace

Első Mádi Borház és Bisztró, Mád

Supreme Borbisztro, Mád

LaBor Bistro, Tokaj

Tokaj jako víno slavných

Tokajská vína měla vždy spoustu příznivců. Byli mezi nimi členové královských rodin, umělci a dokonce i papeži. Víno bylo považováno za symbol Maďarska a bylo často používáno jako diplomatocký nástroj.
Poté, co Ludvík XIV. obdržel zásilku tokajského vína jako dar od knížete Rákócziho II., jej prohlásil jako „víno králů, král vína“. Říká se, že Petr Veliký si ho každý rok objednal 600 sudů a další carové utratili značnou část svých dvorních rozpočtů za doplňování zásob tokajského vína. Papež Pius X. byl velkým fanouškem a prohlásil: „Takové víno je hodné Svatého otce“. Když císařovna Marie Terezie poslala papeži Benediktu XIV. darem Tokajská vína, zvolal: „Požehnána buď půda, ve které jsi vyrostlo, požehnána žena, která tě poslala, a požehnán já, kdo tě piju.“ Tokajské víno milovala Kateřina Veliká, Fridrich II. Pruský, Napoleon III., Goethe, Schubert, Beethoven a Liszt. Císař František Josef posílal každý rok královně Viktorii Tokajské aszú jako dárek k narozeninám. Voltaire pochválil své oblíbené víno slovy: „Tokaj přináší energii do nejmenšího vlákna mého mozku a oživuje okouzlující jiskru vtipu a dobré nálady.“ A v modernějším příkladu, román Philipa Pullmana, Zlatý kompas (součást jeho trilogie Temné materiály) začíná postavou, které je podávána sklenka „tokajského“ maďarského vína.

Na závěr pár faktů:

✧ Jedna z nejstarších klasifikací na světě
✧ Bohaté sopečné jílovité půdy a unikátní mikroklima
✧ Severovýchod maďarska, mezi Zemplínskými vrchy, městem Tokaj a řekou Bodrog
✧ 5,5 tis. hektarů, 27 měst a obcí, část oblasti je na Slovensku
✧ Povolené odrůdy: Furmint, Hárslevelű, Sárga Muskotály, Kövérszölö, Zéta a Kabar
✧ Sklizeň slavného Aszú začíná na konci října, kdy jsou hrozny napadeny ušlechtilou botritickou plísní Botritis cinerea a přemněněny v rozinky s vysokou koncentrací cukru
✧ Sladkost Azsú se tradičně měří na „putny“ (puttony), káď 25 litrů
✧ Výroba Aszú probíhá v sudech 136 litrů tzv. Gönc
✧ Eszencia (tokajská esence) má 500-700 gramů cukru na litr a konzisteci medu

Zdroj: https://tastehungary.com/journal/understanding-tokaj/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top